Onze therapievormen

Dry needling

Wat is dry needling:

Dry needling is de laatste jaren meer onder de aandacht gebracht. Het is een therapievorm gericht op het snel inactiveren van pijnlijke MTrP’s (triggerpoints). Deze therapievorm valt sinds 2007 binnen het Beroepsprofiel van de Fysiotherapeut van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. Bij dry needling wordt een dunne, niet-holle naald in huid en spier gebracht. ‘Dry’ toont aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Het aanprikken van pijnlijke triggerpoint geeft een local twitch response (LTR), lokale spierreactie of schok in de spier, welke direct gevolgd wordt door ontspanning. Door het opwekken van een twitch zou de vicieuze cirkel van spanning en pijn als reflex doorbroken worden. Triggerpoints worden veelal behandeld met massage, fysiotechnische applicaties, spray en stretch en oefentherapie. De LTR wordt hierbij zelden opgewekt. Hierom blijkt dry needling effectiever te zijn.
Bron: Dry needling bij myofasciale triggerpoints, AG Lipman, J Otten (2010)


Dry needling bij MTC-fysio

Binnen onze praktijk zijn er twee therapeuten gespecialiseerd in Dry needling; zowel Peter Egbers als Ruud Verbeek hebben de opleiding Dry Needling gevolgd waarbij Peter zich verder heeft gespecialiseerd in de kaak/hoofd regio.

Mocht u graag een afspraak willen maken voor dry needling of heeft u behoefte aan verdere uitleg en informatie, dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl.


Shockwave

MTC-fysio heeft een shockwave apparaat ter beschikking in de praktijk. Uw kunt samen met uw therapeut besluiten om een aantal behandelingen shockwave uit te proberen, zeker bij langdurige klachten.

Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.

Hoe werkt shockwave therapie in de fysiotherapie?

Shockwave therapie stimuleert de zelfhelende werking van het lichaam. Dit komt door het toedienen van de hoog energetische golven die u met het apparaat voor shockwave therapie afgeeft. Als fysiotherapeut brengt u deze schokgolven met de behandelkop over op de pijnlijke plek in het lichaam van uw patiënt. Deze golven verplaatsen zich vervolgens door het lichaam naar de locatie van de aandoening.
De afgegeven energie wordt via de behandelkop opgenomen in het pijnlijke weefsel van uw patiënt. Hierop reageert het lichaam door het vrijmaken van verschillende herstel stimulerende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingsreactie na, andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel en verbeteren de doorbloeding op de plaats van de aandoening. Beide reacties resulteren in een snel weefselherstel.
bron: ENRAF NONIUS

Mocht u graag een afspraak willen maken voor Shockwave of heeft u behoefte aan verdere uitleg en informatie, dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl.


NEURAC Red Cord

Uit onderzoek is gebleken dat fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren geneigd worden om te compenseren en hierdoor overbelast raken. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn. Het Redcord systeem, “NEURAC TREATMENT” genaamd, dat deze problematiek succesvol behandeld, gaat deze spieren terug activeren.

Men maakt gebruik van suspensie training, d.m.v instabiele koorden en eigen lichaamsgewicht. Hierdoor krijgen we vaak in de eerste behandeling een daling of verdwijnen van de klachten. Redcord is een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport.
Bron: Red Cord Belgium

Wilt u meer weten of een afspraak maken, dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl.


Hydrotherapie

Hydrotherapie is een oefenvorm welke wordt uitgevoerd in het water. Onze fysiotherapeut Esther Verdam is gespecialiseerd in Hydrotherapie.

Oefenen in het water heeft een aantal voordelen.

Heeft u pijnlijke en stijve gewrichten?

Het water neemt een groot deel van het gewicht over waardoor pijnlijke gewrichten worden ontlast. Ook rugklachten kunnen hierdoor aanmerkelijk verminderen.

Bent u bang om te vallen?

In het water kunt u oefenen om zo uw angst voor het vallen te verminderen. Het voordeel van oefenen in het water is dat water u de kans geeft om een foutje te maken en dit te verstellen.

Heeft u moeite met bewegen als gevolg van een neurologisch probleem?

Neurologische problemen lenen zich bij uitstek voor het oefenen in water. Mensen met een neurologische aandoening hebben meestal moeite met het aanspannen van specifieke spiergroepen waardoor er een krachtsvermindering ontstaat.

Op maandagochtend kan 1 op 1 in het zwembad geoefend worden met een fysiotherapeute. Van 11.00-12.00 uur is er een hydrotherapiegroep onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Mocht u graag een afspraak willen maken voor een hydro training of heeft u behoefte aan verdere uitleg en informatie, dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl.


Valpreventie

Valincidenten komen vaak voor bij mensen van 65 jaar en ouder en zijn de voornaamste oorzaak van letsel in deze leeftijdscategorie. Zij kunnen ernstige gevolgen hebben, waaronder trauma, pijn, functiebeperking, verlies van zelfvertrouwen bij het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven (ADL), verlies van onafhankelijkheid en autonomie, en zelfs de dood.
Er is bewezen dat spierkracht, lenigheid, evenwicht en reactievermogen worden beschouwd als de meest voor de hand liggende modificeerbare risicofactoren voor valincidenten.
Mensen, zelfs van in de 90, kunnen hun kracht en evenwicht verbeteren om zo betere stabiliteit (evenwicht) te bereiken en valincidenten te vermijden.

MTC-fysio geeft daarom valpreventietrainingen. Deze trainingen kunnen 1 op 1 gepland worden en eens in de zoveel tijd geeft onze Geriatrie fysiotherapeut, Esther Verdam, een groepssessie Valpreventie op een locatie binnen de Ronde Venen. Hiervoor zal dan gepromoot worden.

Mocht u graag een afspraak willen maken voor valpreventie of heeft u behoefte aan verdere uitleg en informatie, dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl.


Orofaciale therapie

voor meer informatie: bekijk hier de  kaak en hoofdpijnklachten pagina.


Sportspecifieke training

Binnen MTC-fysio lopen veel verschillende therapeuten rond. Elke therapeut heeft zijn eigen specialisatie op het gebied van sport.

Zo kunt u bij Mark Duteweert het beste terecht voor bovenhandse sporten zoals handbal, tennis, korfbal en honkbal, maar ook voor hardlopen.
Stasja Tersteeg is gespecialiseerd in verschillende dansvormen waaronder jazz, ballet, streetdance en moderne dans. Zowel Ruud Verbeek als Peter Egbers zijn ervaren wielrenners en hebben daarom ook veel kennis van de wielersport. Veerle van Buuren heeft haar expertise op het gebied van hockey (vriendenteams maar ook prestatiehockey) zowel op het veld als in de zaal. Bij haar kunt u ook terecht voor looptraining en loopscholing.
De sportspecifieke training zullen 1 op 1 zijn met de therapeut waarbij gebruik wordt gemaakt van de voetbalvelden van Argon of het hockeyveld bij HVM.

Mocht u graag een afspraak willen maken voor sportspecifieke training/ behandeling of heeft u behoefte aan verdere uitleg en informatie, dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl.

Babymassage

Wordt nog gemaakt.


Heeft u vergelijkbare klachten of wilt u meer informatie dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Op werkdagen reageren wij meestal binnen 24 uur door u te bellen op het opgegeven telefoonnummer.