Klachten bij baby en kind

Heeft uw baby een voorkeurshouding? Ontwikkelt het zich niet goed met kruipen of lopen? Heeft uw kind moeite met schrijven of last van terugkerende blessures? U bent dan met uw kind bij MTC-fysio bij het juiste adres.

Wat is een kinderfysiotherapeut?

Een kinderfysiotherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut welke zich heeft verbijzonderd in de behandeling van kinderen.

U kunt terecht bij een kinderfysiotherapeut wanneer er sprake is van:

  • Voorkeurshouding (baby’s)
  • Huilbaby’s
  • Vertraagde motorische ontwikkeling
  • Veelvuldig vallen
  • Sportblessures
  • Schrijfproblemen
  • Motorische onhandigheid
  • Problemen in de fijne motoriek
  • Spierspanningsproblemen
  • Verminderde inspanningstolerantie

Voorkeurshouding

Wanneer uw kind last heeft van een voorkeurshouding dan wil dat zeggen dat hij of zij naar 1 kant kijkt zonder het hoofd actief naar de andere zijde te draaien.
Dit kunt u eenvoudig zelf vaststellen door het kind in ruglig 15 minuten te observeren. Wanneer het kind driekwart van de tijd naar dezelfde kant (links of rechts) blijft kijken is er sprake van een voorkeurshouding.
Een voorkeurshouding kan zich ook manifesteren in het onvoldoende spontaan draaien van het hoofd in rugligging, waarbij de zuigeling het hoofd bij voorkeur
in de middenpositie houdt.

Schrijfproblematiek

Binnen ons centrum houden de kinderfysiotherapeuten zich nadrukkelijk bezig met de behandeling van kinderen met schrijfproblemen.
Deze problemen komen meestal in groep 3 of 4 naar voren en kunnen een onderliggende oorzaak hebben.

Incontinentie problemen bij kinderen

Zindelijk worden is een leerproces dat meestal vanzelf gaat. Als een kind van vijf jaar of ouder nog regelmatig nat is, regelmatig ontlasting in het ondergoed heeft, regelmatig een blaasontsteking heeft en/of moeizaam kan plassen of poepen, is het zinvol om te kijken hoe dit verholpen kan worden.

Het zindelijk worden (en blijven) voor urine en ontlasting is een ingewikkeld leerproces dat door fysieke, emotionele en relationele factoren gestimuleerd of verstoord kan worden. In principe zal een kind eerst zindelijk worden voor ontlasting, daarna voor de plas.

Plassen: 4 jaar voor overdag, 6 jaar voor ’s nachts (10 á 15 % nog nat)
Vanaf 20 maanden: is zich bewust van “nat” zijn
Vanaf 30 maanden: voelt dat blaas vol is
Vanaf 3,5 jaar: kan plas ophouden tot op het toilet
Vanaf 5 jaar: kan op ieder willekeurig moment plassen
Vanaf 4-7 jaar: ook ’s nachts zindelijk

Poepen: 4 jaar (eigenlijk poep je ’s nachts niet)
Vanaf 2 jaar: kan poepen op potje
Tot ongeveer 6 jaar: ongelukjes geen uitzondering

Plas- en poepproblemen kunnen een grote stempel drukken op het leven van het kind en mogelijk ook op het gezin. Blijf er niet mee rondlopen, in veel gevallen is er iets aan te doen.
Een op dit gebied ervaren kinderfysiotherapeut kan in samenspraak met de huisarts, kinderarts of uroloog kijken naar een manier om de problemen op te lossen.

Wanneer uw kind hier last van heeft kunt u contact met onze kinderfysiotherapeut opnemen voor advies. Dit kan telefonisch via 0297-286093.

Heeft u vergelijkbare klachten of wilt u meer informatie dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Op werkdagen reageren wij meestal binnen 24 uur door u te bellen op het opgegeven telefoonnummer.