Hart en vaatklachten

Claudicatio Intermittens oftewel etalage benen. Na rust verdwijnt de pijn, vanwaar de term etalagebenen: patiënten proberen de pijn te maskeren door noodgedwongen de etalage van een winkel te bekijken.

Maar wat houdt het nou precies in?

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking. Artsen gebruiken ook wel de term Perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Bij slagaderverkalking worden de wanden stugger en dikker door opeenhoping van gladde spiercellen en cholesterol, waardoor vernauwingen optreden. Door de vernauwing in de slagaders van en naar de benen, gaat het bloed trager stromen. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Door vernauwingen in uw slagaders ontstaat er een zuurstoftekort, wat de pijn in uw been veroorzaakt. Met rust verdwijnt de pijn weer. Vaak is er een aangepast looppatroon waarneembaar, “intermittend” betekent dan ook letterlijk “hinken”.

Slagaderverkalking is in principe een ouderdomsziekte. Het verloopt geleidelijk, waardoor de meeste mensen er pas op latere leeftijd last van krijgen. Het verkalken van de slagaders kan echter sterk versneld optreden door een aantal factoren als roken, een te hoog cholesterolgehalte (en ongezonde voeding), te weinig lichaamsbeweging en diabetes mellitus.

 

Looptherapie voor etalagebenen, wat houdt dat in?

  • Veilige behandeling
  • Vermindering van klachten in beide benen
  • Verbetering van conditie én algehele fitheid
  • Positief effect op álle bloedvaten
  • Aandacht voor gezondere leefstijl
  • Verbetering kwaliteit van leven

 

Hoe ziet het programma eruit?

Fase 1: Startfase van 2-3 maal per week
Fase 2: Zelf-/trainingsfase 1-2 maal per week
Fase 3: Onderhoudsfase 1-2 maal per maand

 

Kosten en vergoeding:

Sinds 2017 valt de gesuperviseerde looptraining bij claudicatio intermittens type 2 in de basisverzekering. Dit betekent dat het 37 keer binnen 1 jaar vergoed wordt.
Let op: omdat het onder uw basisverzekering valt, betaalt u wel uw eigen risico.

Onze therapeute Stasja Tersteeg is gespecialiseerd in het geven van gesuperviseerde looptraining en is aangesloten bij ClaudicatioNet. Zij werkt graag samen met u aan de door u gestelde doelen en nog veel meer gezondheidswinst!

Heeft u vergelijkbare klachten of wilt u meer informatie dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Op werkdagen reageren wij meestal binnen 24 uur door u te bellen op het opgegeven telefoonnummer.