Longklachten

Bent u bekend met longaandoeningen (COPD) en wordt u hier momenteel niet voor behandeld? Neem dan snel contact op met onze praktijk om de mogelijkheden voor u te bespreken.

Deze klachten kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven. Hoewel deze klachten niet te genezen zijn, is het wel mogelijk om verergering van de klachten af te remmen.

Chronic Obstructive Pulmonary Diseases:

COPD is een overkoepelende naam voor chronische longziekten waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen gaat door deze aandoening moeilijker en u heeft minder energie. U raakt snel buiten adem en zal sneller benauwd zijn.
Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Conditie

De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Deze kunt u uitvoeren in de doelgroepen die speciaal zijn opgericht voor mensen met COPD. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm, been of rompspieren. Fysiotherapeuten hebben een beweegprogramma samengesteld speciaal voor mensen met COPD die een actievere leefstijl willen ontwikkelen. Uw inspanning wordt vaak beloond met vermindering van uw klachten

Huffen en hoesten

Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij COPD-patiënten worden de luchtwegen bij ongecontroleerd hoesten dichtgedrukt en kan het averechts werken.
De fysiotherapeut leert u een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken (huffen) en op te geven (huffen en gecontroleerd hoesten). Hierdoor komt u sneller van luchtweginfecties af en kunt u deze eventueel voorkomen.

Exacerbatie

Als u een infectie doormaakt kan het moeilijk zijn om te bewegen. U hoest en uw kortademigheid neemt toe. Uw conditie gaat achteruit. Het is echter erg belangrijk om het bewegen zo snel mogelijk weer op te pakken, om verdere achteruitgang te voorkomen. De fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen.

Ademen

Als u kortademig bent kan de fysiotherapeut u leren uw ademtechniek en -tempo aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.

Kosten en vergoeding:

Vanaf 2019 wordt fysiotherapie en oefentherapie voor mensen met COPD GOLD 2, 3 en 4 vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Wel is het aantal behandelingen waarop u in het eerste behandeljaar en de daarop volgende jaren (de onderhoudsfase) aanspraak kunt maken, gemaximeerd. Let op: het eigen risico is van toepassing op de fysiotherapie en de oefentherapie in de basisverzekering!

Maximering van het aantal behandelingen fysiotherapie en oefentherapie
Op hoeveel behandelingen u maximaal ‘recht’ heeft in de basisverzekering hangt af van 2 zaken:
1. het stadium en de ernst van uw COPD (schema 1) en
2. of u in het 1e behandeljaar zit of in de onderhoudsfase (schema 2).
Ad 1. De indeling in groep A t/m D

Waarschijnlijk bepaalt uw behandelend fysiotherapeut, al dan niet in overleg met uw arts, in welke groep (A,B,C,D) u valt. Dat wil niet zeggen dat u altijd in dezelfde groep blijft. Dit kan veranderen afhankelijk van het verloop van uw COPD.

  • Groep A is de groep waar de COPD het minste invloed heeft op uw dagelijks leven en welzijn. Groep D is de groep waar de COPD het meeste invloed heeft op het dagelijks leven en welzijn. De testen die hiervoor gebruikt worden zijn de COPD assessment Test (CAT) en een test om uw kortademigheid te bepalen, de zogenoemde mMRC schaal.
  • Daarnaast wordt voor de indeling in groep A, B, C of D gekeken naar het aantal longaanvallen (exacerbaties) dat u heeft gehad en de ernst daarvan:
  • Heeft u geen of 1 longaanval gehad zonder ziekenhuisopname, dan valt u in groep A of B.
  • Heeft u 2 of meer longaanvallen gehad of 1 longaanval waarbij u in het ziekenhuis bent opgenomen? Dan valt u in groep C of D. (Schema 1).
 
Schema 1. Ernst van uw COPD : indeling in groep A, B,C, D

mMRC = modified British Medical Research Council Questionnaire
CAT = COPD assessment tool<br>

Schema 2. Eerste behandeljaar en onderhoudsfase

Eerste behandeljaar

Bent u in 2018 al onder behandeling van een fysiotherapeut voor uw COPD (GOLD 2,3,4) en ‘loopt’ uw behandeling door in 2019? Of start u op 1 januari met de behandeling? Dan begint voor u, in deze nieuwe situatie, het eerste behandeljaar op 1 januari 2019 en heeft u t/m 31 december 2019 ‘recht’ op het maximale aantal behandelingen in uw groep (5, 27 of 70 behandelingen). Start de fysiotherapie- of oefentherapiebehandeling voor uw COPD GOLD 2.3.4 in de loop van 2019? Dan begint uw eerste behandeljaar op de datum dat de behandeling start (bijv. 14 april).

Onderhoudsfase

Heeft u ná het eerste behandeljaar en de jaren daarna nog steeds fysiotherapie en oefentherapie nodig, dan heeft u steeds opnieuw, per behandeljaar, ‘recht’ op het maximale aantal vervolgbehandelingen. Dat zijn voor Groep B 3 behandelingen en voor groep C en D, 52 behandelingen. Groep A krijgt na het eerste behandeljaar geen vergoeding meer voor fysiotherapie en oefentherapie uit de basisverzekering. U kunt hiervoor eventueel een aanvullende verzekering afsluiten.

Heeft u vergelijkbare klachten of wilt u meer informatie dan kunt u bellen naar 0297-286093 of een email sturen naar info@mtcfysio.nl

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier in. Op werkdagen reageren wij meestal binnen 24 uur door u te bellen op het opgegeven telefoonnummer.